Onderzoek naar Duurzame energie in de wijk Het Windmolenbroek

projectdoel
Een onderzoek dat antwoorden geeft op de vraag op welke manieren de woningen in de wijk Windmolenbroek het beste kunnen worden verduurzaamd en de wijk als geheel op betaalbare wijze van duurzame energie kan worden voorzien.

Het buurtteam heeft de taak op zich genomen om een buurtplan te maken op weg naar duurzaam wonen in de wijk. De gemeente Almelo heeft de organisatie Buurkracht gevraagd om de bewoners van de hele wijk actief te betrekken bij de plannen die de gemeente moet maken. Buurkracht is met diezelfde taak al eerder in de Aalderinkshoek begonnen.
Buurkracht heeft samen met een aantal enthousiaste wijkbewoners als eerste activiteit voor alle wijkbewoners een Energiebespaarmarkt gehouden op 18 januari 2023. Tijdens die markt werden bezoekers actief gevraagd om mee te gaan doen, op welke manier dan ook.
Op 31 januari is het buurtteam officieel opgestart en zijn de werkzaamheden gestart volgens een planning waarmee Buurtkracht ervaring heeft.

Planning onderzoeksproject
In de planning staat als eerste taak, het opsommen van een aantal onderzoeksvragen op technisch gebied voor een te kiezen onderzoeksbureau.
Die taak is ondertussen voorlopig afgerond en onderzoeksbureaus zijn benaderd met de vraag of zij beschikbaar zijn voor onderzoek in de periode binnen onze planning.

Op 20 maart komt het buurtteam  bijeen om de ontvangen offertes te bekijken en op 3 april hopen we dat de geselecteerde bureaus hun onderzoeksplan en aanpak presenteren aan het buurtteam. Dan kiezen we het beste bureau uit.

In de periode april-mei 2023 wordt het onderzoek uitgevoerd en is er regelmatig afstemmingsoverleg met het buurtteam. Ook het buurtpanel zal daarbij worden betrokken. 

Tijdens de tweede buurtbijeenkomst , die voorlopig gepland staat in de maand juni, zullen alle wijkbewoners worden uitgenodigd, waarbij het gekozen bureau haar eerste onderzoeksresultaten presenteert.

Onderdeel van het onderzoek is in elk geval een duurzaamheidsadvies voor vijf veel voorkomende type woningen in het deel Kanaalzijde-Noord van onze wijk, dat deel van de wijk is geselecteerd in overleg met de gemeente Almelo.

Daarnaast moet het onderzoek ook adviezen geven over de wijze waarop de wijk kan  overgaan op een andere energiebron dan aardgas. Een concreet advies over energie die afkomstig is uit duurzame, dus hernieuwbare energiebronnen, zoals energieopwekking uit wind en zon.

Aanmelden

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoeksproject? Laat dan je mailadres hier achter. Dan ontvang je een nieuwsflits als er nieuws is te melden.